BOOK

New artwork “Proud”

Neem je op de A11 de afrit Heist richting Ramskapelle, dan word je verrast door het nieuwe, monumentale kunstwerk van Knokke-Heist.
We waren dan ook uitgenodigd op de officiële huldiging die plaats ging vinden eind maart, maar door de Covid-crisis werd deze uiteraard afgelast.

Maar ondertussen staat het kunstwerk er wel, dus praten (schrijven) wij er toch met veel plezier en enthousiasme over. Dat kunnen we met ons allen toch wel gebruiken deze dagen; een positieve kijk naar de toekomst, iets waar het beeld ons eigenlijk aan doet denken.

Het beeld is majestueus, en straalt enorm veel présence uit. Wij vinden het zeer geslaagd en worden graag verwelkomd door deze prachtige dame van staal die met veel grâce staart naar een toekomst vol zon, zand en hoop. Deze dame is een mooi, nieuw en stijlvol  symbool voor onze badstad Knokke-Heist.

Hieronder geven we u graag de tekst mee van de kunstenaar zelf die zijn werk en inspiratie beschrijft: minstens even boeiend als het werk zelf!

Het werk “Proud” van kunstenaar William Roobrouck werd in primeur getoond tijdens de editie 2018 van de kunsttriënnale Tentuinstelling op de site Park ter Kalvekete van Marc Ghekiere. Na de expositie heeft het gemeentebestuur het kunstwerk in cortenstaal aangekocht.

Hier vindt u de officiële uitleg van de kunstenaar zelf over het beeld:
Het beeld van een fiere vrouw met opgeheven kin lopend in de Lippenslaan kwam steeds weer in mijn verbeelding. Die mooie vrouw was fier en gelukkig om in Knokke-Heist te zijn. Die fierheid werd uiteindelijk de titel van het beeld: “proud”. De vormgeving van het beeld is een combinatie van een mooi vrouwelijk profiel en de schoonheid van de maan, alsook het zeil van een zeilboot. In oktober 2017, tijdens een vakantie op het eiland Kos, zag ik een jonge vrouw van 25 jaar uit Macedonië. Ze werkte in een hotel en verwelkomde ons dagelijks bij het bedienen van een drankje. Haar sympathie, stralende lach en natuurlijke schoonheid deed me niet langer twijfelen. Zij, Irena, zou het model worden voor het beeld. Ik trok met haar toestemming een foto. Thuis begon ik te schetsen en technische tekeningen te maken en kwam zo tot het resultaat zoals het er nu staat. Ik ben uiterst tevreden en fier op het resultaat. Proud dus!”